Po co mamy dzieci

Warto aby z tym artykułem zapoznali się wszyscy którzy chcą zostać rodzicami.Nie będzie rozczarowań,będziemy mądrzejsi i obydwie strony/dzieci i rodzice/bardziej będą rozumieć zachowanie drugiej strony. Kontynuuj czytanie

Czy warto szukać biologicznych rodziców?

Przychodzi taki moment, że uruchamiamy wyobraźnię i próbujemy wyjaśnić jacy byli ludzie, za sprawą których przyszliśmy na świat. Takim momentem jest usłyszenie: ,,jesteś adoptowanym dzieckiem”. Możemy poprzestać na wyobrażeniach, ale mamy też inną możliwość – odszukać naszych biologicznych rodziców. Nie ma dwóch takich samych przypadków, nie ma dwóch osób o takiej samej wrażliwości – nie sposób zatem udzielić jednoznacznej odpowiedzi na postawione w temacie pytanie. Poszukiwanie biologicznych rodziców, nie wiąże się jedynie z poznaniem kim byli nasi bliscy. To przede wszystkim możliwość dowiedzenia się skąd pochodzimy i kim tak naprawdę jesteśmy. Kontynuuj czytanie

Adaptacja w rodzinie zastępczej

Co prawda nie byłem w rodzinie zastępczej, ani takiej rodziny nie budowałem... Niemniej jednak spotykam na swojej drodze wielu ludzi, którzy w takich rodzinach się wychowali, bądź też są ,,rodzicami” i rodziny takie tworzą. Nie będę przedstawiał Wam konstrukcji rodziny zastępczej. Pierwszy z cyklu artykułów o tej tematyce poświęcę na kwestie adaptacji dziecka w rodzinie zastępczej i jego relacje z ,,rodzicem zastępczym”. Kontynuuj czytanie